Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, ktorej życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorow, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamowienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych. Ten barwny życiorys jest udziałem Tessy Capponi-Borawskiej. Autorka łączy tradycję polską i włoską, przepisy na swoje ulubione dania i smakołyki charakterystyczne dla każdej pory roku, święta lub zwyczaju. O tym wszystkim opowiada w książce Moja kuchnia pachnąca bazylią, zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, przyjęć karnawałowych, lipcowych wiejskich dożynek, wrześniowego winobrania, listopadowego zbioru oliwek. Czytelnik może poznać tajniki przygotowania ribbolity, czyli zupy chlebowej, czy zupy - kremu z jabłek i pietruszki, pieczonej szynki świątecznej, duszonego zająca, saltimbocca, czyli kawałkow cielęciny z szynką i z szałwią, czy pieczonego bażanta, nadziewanych pomidorow, omdlenia imama, czyli bakłażanow faszerowanych pomidorami i cebulą, wspaniałych, aromatycznych sosow, wreszcie - pralinek czekoladowych czy deseru z jabłek.