Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Rafał Hryszko
Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
Data wydania: 2013
ISBN: 978-83-62261-69-7, 9788362261697
Wydawnictwo: Iagellonica - Historia
Seria: Medium Aevum
Kategorie: Średniowiecze, Historia
Stron: 316
dodana przez: AnotherOne

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w. aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl