Jak to możliwe, że w Japonii ciąża trwa dziesięć miesięcy? Czemu w Indonezji coraz większą popularność zyskuje poród z zastosowaniem hipnozy? Po co w Armenii niespokojnym małym dzieciom wkłada się pod poduszkę ostry nóż? Jak smakuje i na co wpływa napój zrobiony z gniazd jaskółek, który piją chińskie matki? Praktyki młodych mam z całego świata bardzo się różnią. Mogą zaskakiwać, budzić wątpliwości, a nawet niepokój…
Poród: naturalny i bez znieczulenia, a może przez cesarskie cięcie? Masaż, peeling, a może specjalna gimnastyka dla noworodka polegająca na trzymaniu go do góry nogami? Karmić piersią czy może niekoniecznie? Odpowiedzi na te pytania w różnych krajach wcale nie są takie oczywiste, a już z pewnością nie są takie same. Nie ma jednej uniwersalnej recepty, jak być dobrą matką. Ofelia Grzelińska, dziennikarka i podróżniczka, rozmawia z mamami z dziewięciu państw świata o tym, jak w ich rodzinnych stronach kobiety dbają o siebie w czasie ciąży, jak przygotowują się do porodu, jak wracają do formy w okresie połogu, jak pielęgnują, wychowują i karmią swoje dzieci.
Autorka Mamy dookoła świata opisuje życie kobiet doświadczających macierzyństwa z daleka od miejsc, w których się wychowały, pisze o spotkaniu innych kultur i różnych sposobach postrzegania rzeczywistości.