Historia lwowskich cukierni i cukierników od przełomu XVIII/XIX w. do 1939 r. Głównym wątkiem książki są cukiernie małe i duże, posiadające własne pracownie, losy ich właścicieli - mistrzów cukiernictwa, i losy lokali. Na kartach książki pojawia się nie tylko znana przedwojenna marka cukiernicza Ludwika Zalewskiego ze Lwowa, ale i pierwsi, dotąd nieznani, cukiernicy szwajcarscy działający we Lwowie, a także wielu innych nieco już zapomnianych. Mowa jest i o wystawach cukierniczych, przepisach regulujących wypiek słodkości w czasach austro-węgierskich i w okresie międzywojennym, fałszowaniu czekolady i słodyczy, lwowskiej szkole cukierniczej. Nie zabrakło też informacji o lwowskich producentach nalewek, win i wódek, a także ciekawych, często sensacyjnych, historyjek o lwowskich restauratorach. Autorka zamieszcza również nieco oryginalnych lwowskich przepisów cukierniczych, w tym przepisy pochodzące z pracowni Ludwika Zalewskiego.