Książka, którą Drodzy Czytelnicy trzymacie w dłoniach, jest unikalna. Zaproponowano w niej tysiące przepisów najróżniejszych dań kuchni żydowskiej. Przepisy skomplikowane i proste, drogie i tanie, popularne i dawno zapomniane. Dzięki rozprzestrzenianiu się narodu żydowskiego po całym świecie, kuchnia ta wchłonęła wszystko co najlepsze ze sztuki kulinarnej innych narodów, jednocześnie przekazując im swoje oryginalne dania (jakże cenna jest ryba faszerowana). Prawdziwi smakosze po przeczytaniu tej książki będą zadowoleni nie tylko z powodu przygotowania i spożycia dań kuchni żydowskiej, ale także z powodu biesiady z dowcipnym człowiekiem – autorem tej książki, który w proces przygotowania dań wplata przemyślenia o ciekawych sprawach, zapraszając jako współbiesiadników: Dowłatowa, Babla, Szaloma, Alejchema, Żwanieckiego, Ostera, Gubermana i Szendericza. A to już jest uczta dla duszy.