W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy.Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mile zaskoczeni tym, ile wspaniałych, a przy tym prostych w przygotowaniu dań jarskich, można przyrządzić korzystając z przepisów kuchni wegetariańskiej. W mojej rodzinie, która pochodzi z południowych Indii, wegetarianizm ma ponad tysiącletnią tradycję. Wielu moich krewnych - są wśród nich znani muzycy, pisarze i filozofowie - kierowało się i kieruje zasadą, że "jesteśmy tym, co jemy". Gorąco polecam książkę o kuchni wegetariańskiej wszystkim, którzy chcą żyć zdrowo i jeść smacznie, chroniąc zarazem miliony zwierzęcych istnień obok nas.Akumal Ramachander