Książka kucharska zawiera wybór najlepszych przepisów na pyszne, korzystne dla zdrowia dania wraz z dokładnym wyjaśnieniem zasad racjonalnego odżywiania się. Jean Carper najpierw przedstawia podstawowe informacje z zakresu dietetyki, bez których nie sposób się obejść, w tym: - dziesięć podstawowych zasad mądrego jedzenia, - wskazówki dotyczące odcyfrowywania etykiet na kupowanych produktach żywnościowych, - charakterystykę przypraw i ziół, które działają przeciwzapalnie, oraz tłuszczów, których należy unikać. A także garść podpowiedzi: - jak odróżnić dobre węglowodany od złych, - jak walczyć z rakiem z pomocą owoców i warzyw, - jak unikać kancerogenów i toksyn w spożywanych mięsach i rybach. „Już od samego czytania przepisów Jean Carper czujemy się zdrowsi. Dania są łatwe, szybkie w przygotowaniu i pełne odżywczych składników, a przy okazji wyśmienicie smakują. Jako jedyna spośród wielu ekspertów zdrowego żywienia, Jean Carper nie tylko tłumaczy, co i jak powinniśmy jeść, ale jeszcze zamienia tę teorię w prawdziwą ucztę dla podniebienia”. – Phyllis Richman, autorka i ekspert ds. żywności, były krytyk kulinarny „Washington Post” „Jean Carper ma zdumiewającą umiejętność przekładania informacji z zakresu dietetyki na proste i praktyczne wskazówki, które są zgodne z aktualnym stanem wiedzy, brzmią rozsądnie i, przede wszystkim, wyśmienicie smakują!”. – Dr Jennie Brand-Miller, autorka bestsellerowej serii Nowa rewolucja glukozowa W serii ukazały się również książki Jean Carper: Żywność twój cudowny lek, Apteka żywności, Cudowne kuracje, Stop starzeniu! Fragment książki: Dziesięć zasad mądrego odżywiania się Oto dziesięć najważniejszych rzeczy, które można zrobić, żeby wzbogacić swoją dietę, poprawić zdrowie, zapobiec chorobom i żyć dłużej. Jeść tłuste ryby Rzecz nie w rybach w ogóle, ale ich tłustych odmianach: łososiu, tuńczyku, sardynkach, śledziu, makreli (świeżych i z puszki), które oczyszczają tętnice, regulują pracę serca, wzmacniają mózg i stawy. W badaniach spożywanie tłustych ryb zaledwie raz w tygodniu zmniejszyło ryzyko wystąpienia śmiertelnego ataku serca o 44 procent. Spożywać produkty pełnoziarniste Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, raka, cukrzycy, otyłości i przedwczesnej śmierci, należy sięgnąć po produkty pełnoziarniste. Zaliczamy do nich na przykład: owsiankę, otręby pszenne, chleb pełnoziarnisty, popcorn, brązowy ryż, dziki ryż i kaszę bulgur. W przeciwieństwie do wysoko oczyszczonych dostarczają one mnóstwo błonnika i przeciwutleniaczy, działają przeciwnowotworowo, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i ryzyko zakrzepów, a także zawierają cenne minerały, takie jak cynk, selen i magnez. Używać oliwy z oliwek Osoby, które spożywają jej duże ilości, mają niższy poziom złego cholesterolu, niższe ciśnienie krwi, mniejszą skłonność do chorób serca, reumatyzmu oraz nowotworów (przede wszystkim okrężnicy, piersi, prostaty i trzustki) i żyją dłużej! Badania pokazują nawet, że oliwa z oliwek pomaga zapobiegać tworzeniu się zmarszczek. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz korzystnych tłuszczów jednonienasyconych. Najlepszym jej rodzajem jest oliwa extra-virgin, ponieważ ma więcej przeciwutleniaczy z tłoczenia oliwek. Jeść orzechy Już trzydziestogramowa garstka orzechów drzewnych (orzechy włoskie, migdały, orzeszki pekan) może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca aż o 50 procent. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Toronto pokazują, że wysokobłonnikowa, warzywno-zbożowa dieta zawierająca siedmiodekagramową porcję orzechów dziennie obniżyła u badanych poziom złego cholesterolu LDL o 30 procent w ciągu zaledwie tygodnia! Okazała się, zdaniem naukowców, równie skuteczna, co regulujące stężenie cholesterolu we krwi statyny, takie jak Lipitor czy Mevacor. Inne badania pokazują, że spożywanie orzechów przedłuża także życie. Pić herbatę Prawdziwa parzona herbata (sypka lub w torebkach) ma zdumiewające właściwości: oczyszcza organizm i przeciwdziała ud