Monika Biermaier, Ilse Wrbka-Fuchsig Kompost i nawóz naturalny Kompostu używa się w ogrodach małych i dużych ? na grządkach warzywnych i rabatach kwiatowych, przy sadzeniu, do ogólnej poprawy gleby, a także do produkcji ziemi siewnej i doniczkowej. Szczególnie w ogrodach o niezbyt dużej powierzchni lub wymagających niewiele pracy kompost ma duże znaczenie dla rozwoju roślin. Tworząc kompost ze zbędnych resztek roślinnych i odpadów kuchennych, zwracamy ziemi wydobyte z niej wcześniej składniki odżywcze i strukturalne. To wszystko nie tylko wspomaga naturę w naszym ogrodzie, ale też przyczynia się do ochrony środowiska. Z tej bogato ilustrowanej książki dowiesz się, jakie procesy zachodzą podczas kompostowania, w jaki sposób można uzyskać pełnowartościową ziemię kompostową i jak rozpoznać, czy kompost jest już dojrzały. Opisano w niej także najbardziej wartościowe materiały kompostowe i rodzaje kompostowników.