Kodeks smakosza

Horace-Napoleon Raisson
Kodeks smakosza
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.
Prolegomena 5

Stały kalendarz gastronomiczny
Styczeń 10
Luty 13
Marzec 16
Kwiecień 19
Maj 22
Czerwiec 25
Lipiec 28
Sierpień 31
Wrzesień 34
Październik 37
Listopad 41
Grudzień 43

Kodeks smakosza. Część pierwsza
Rozdział I: O zaproszeniach 49
Rozdział II: O nakryciu stołu 50
Rozdział III: O podawaniu do stołu 53
Data wydania: 2023-12-15
ISBN: 978-83-8325-062-5, 9788383250625
Wydawnictwo: Słowo/obraz terytoria
Kategorie: Poradniki, Historia
Stron: 230
dodana przez: Vernau

Autor

Horace-Napoleon Raisson
Urodzony w 1798 roku we Francji
Horace-Napoleon Raisson – francuski dziennikarz i pisarz, krytyk sztuki, recenzent teatelany. Dziś zapomniany, za życia był twórcą popularnym i poczytnym. W 1824 roku założył czasopismo „Le Feuilleton litteraire”, do którego pisywał między innymi Ba...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Kodeks smakosza aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Kodeks smakosza. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl