Ludzie kochają kanapki i sandwicze i nie ma w tym nic dziwnego. Współcześnie dla zapracowanej, zabieganej rodziny często stanowią one pełny posiłek, atrakcyjny dlatego, że gotowy do spożycia w każdym miejscu. Dzięki tej książce oraz odrobinie kreatywności, zamiast być skazanym na monotonię kanapkową, można cieszyć się bogactwem smaków i prostotą połączenia poszczególnych elementów w kanapkach zimnych lub gorących, płaskich lub zawijanych, serwowanych na ostro lub na słodko. Książka Kanapki i inne przekąski: 50 przepisów na wyśmienite danie prezentuje łatwe do przygotowania, smaczne, tradycyjne kanapki z wędliną, na których się wychowaliśmy, a także grzanki z serem, bułki z dodatkiem owoców morza, międzynarodowe wariacje na temat tego klasycznego dania, wersje wegetariańskie, a także różne rodzaje pieczywa, które mogą posłużyć za podstawę kanapek, urozmaicające je przyprawy i dodatki . Ta bogato ilustrowana książka, będąca uhonorowaniem domowej kuchni, zdrowych artykułów spożywczych, prostych przepisów i ciekawych pomysłów przeznaczona jest dla obdarzonych wyobraźnią domorosłych kucharzy, gotujących na użytek rodziny. Zawarte w tej publikacji przepisy inspirują do eksperymentowania z nowymi smakami i składnikami.