Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 100 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki. Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita „drugim mózgiem”?To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. W książce Jelito drażliwe znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. W książce „Jelito drażliwe” dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości.– Hanna Stolińska-Fiedorowicz Książka zawiera odpowiedzi na pytania: • Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? • Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? • Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? • Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? • Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć? Hanna Stolińska-Fiedorowicz– dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych.