Fragment: Ernst Hagen - autor książki - był dziennikarzem i prezenterem telewizyjnym. Opracowując dzieje Hotelu Sacher wykorzystał materiały archiwalne, niepublikowane do tej pory wspomnienia rodziny Sacherów oraz relacje światków i wydarzeń, których miejscem czy bohaterem był sam hotel. W jego apartamentach, można to śmiało stwierdzić, dokonywała się historia, zapadały ważne decyzje, rozstrzygały się losy głośnych afer i skandali. Bywało u Sachera najlepsze wiedeńskie towarzystwo, wydawali przyjęcia najwięksi dygnitarze i ludzie interesu. A zaczęło się wszystko ponad 100 lat temu kiedy młodziutki Franz Sacher, terminator kucharski na służbie księcia Metternicha, pod nieobecność kucharza po raz pierwszy dostał szansę zaprezentowania swej sztuki. Hotel Sacher, choć nie jest już od wielu lat własnością rodziny Sacherów, nie stracił nic ze swego blasku i nadal funkcjonuje w Wiedniu przy Kärntnerstrasse.