Historia Powszechna. (XVII-XIX w.) Od wielkich rewolucji do restauracji.

Dino Carpanetto, K.A. Ballhatchet, Stanford J. Shaw, Luciano Guerci ...
Historia Powszechna. (XVII-XIX w.) Od wielkich rewolucji do restauracji.
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Tom składa się z dwóch zasadniczych części. W pierwszej z nich autorzy szczegółowo analizują stosunki wewnątrz najbliższego nam Europejczykom Imperium Osmańskiego, następnie śledzą powolny upadek imperium Mogołów zastępowanego przez brytyjską dominacje na Płw. Indyjskim a w końcu opisują "odkrywanie" Chin, odizolowanej od świata Japonii i tajemniczej cywilizacji Khmerów. Część druga to prezentacja procesów które stały się przyczyną targających światem rewolucji. Od amerykańskiej wojny o niepodległość i Wielką Rewolucję Francuską przez epokę napoleońską, przybierające na sile ruchy niepodległościowe w Ameryce Łacińskiej, gwałtowne wydarzenia w Europie z I poł. XIX wieku aż po po odruch obronny - reakcję - dotychczasowych struktur społecznych i restaurację instytucji monarchicznych.
Data wydania: 2007
Wydawnictwo: Gazeta Wyborcza
Kategoria: Historia
Stron: 768

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Historia Powszechna. (XVII-XIX w.) Od wielkich rewolucji do restauracji. aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Historia Powszechna. (XVII-XIX w.) Od wielkich rewolucji do restauracji.. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl