Prezentowany podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Może być też wykorzystywany w procesie dydaktycznym innych uczelni o specjalności nauczania z zakresu hotelarstwa, gastronomii, turystyki i rekreacji oraz dla praktyków rozpatrywanej branży. W szczególności dotyczy to studentów studiów magisterskich, którzy wcześniej i uzyskali zaliczenie oraz zdali egzamin z przedmiotu Finanse przedsiębiorstw i podstawy rachunkowości w ramach studiów licencjackich. Podręcznik ten stanowi niejako dalszą, pogłębioną i rozszerzoną treść podręczników WSHiG: „Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce\" z 2003, 2008 i 2009 roku; „Rachunkowość finansowa od podstaw\" z 2004 roku oraz „Kalkulacje cenowe w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji\" z 2005 roku, a także „Wybrane problemy zarządzania finansami i rachunkowością w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji\" z 2007 roku. Istotne zmiany w działalności gospodarczej, w tym również dotyczące swobody przedsiębiorstw turystycznych, wymusiły na autorach podręcznika wprowadzenie adekwatnych jego treści, a tym samym spowodowały zmianę dotychczasowego jego tytułu. Autorzy w ramach prezentowanego podręcznika szczególną uwagę zwracają, poza zagadnieniami teoretycznymi, na zagadnienia praktyczne z zakresu zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym. Stąd też wprowadzono szereg nowych przykładów służących potrzebom dokonywanych analiz ilościowo-jakościowych. (fragment wprowadzenia)