Z Domową piekarnią przekonacie się, że upieczenie chleba w domu wcale nie jest trudne! Jak zapewnia autorka, która od dawna pasjonuje tym tematem, wystarczą mąka, woda i sól oraz spora doza cierpliwości, aby cieszyć się samodzielnie zrobionym bochenkiem. Szczególnie poleca chleby na naturalnym zakwasie, zawierającym zdrowe kultury bakteryjne. Takie pieczywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale i długo zachowuje świeżość. W naszej publikacji znajdziecie wszystkie niezbędne informacje na temat wypieku tego rodzaju pieczywa, m.in. jak zrobić zakwas i jak go przechowywać, jak wyrabiać ciasto czy w jaki sposób w zwykłym piekarniku stworzyć warunki przypominające prawdziwy piec chlebowy. Prezentujemy także zestaw potrzebnych naczyń i urządzeń. Przede wszystkim jednak Domowa piekarnia to niepowtarzalny zbiór oryginalnych receptur. Autorka proponuje przepisy na różne rodzaje chleba, bułki, bagietki oraz pumpernikiel. Prezentuje także oryginalne pomysły na smaczne pieczywo bezglutenowe np. na zakwasie ryżowym, kukurydzianym czy gryczanym.