Zespół chronicznego zmęczenia (CFS) to niełatwa do zdiagnozowania jednostka chorobowa, na którą składa się wiele objawów: przewlekłe zmęczenie, złe samopoczucie powysiłkowe, trudności w podjęciu nawet najprostszych codziennych aktywności, dolegliwości bólowe i wiele innych.
Nie istnieje leczenie gwarantujące pełne wyzdrowienie z CFS, są jednak metody pozwalające łagodzić jego objawy. Proponowane w książce terapie, wywodzące się z danych naukowych, opierają się na działaniu zmniejszającym dolegliwości bólowe oraz zmęczenie i obejmują przede wszystkim zmiany w stylu życia – odpowiedni sposób odżywiania, stopniowe zwiększanie aktywności fizycznej, a także odpoczynek.
Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia jest pierwszą na polskim rynku wydawniczym pozycją łączącą w sobie elementy związane z problematyką CFS, strategie postępowania dietetycznego, suplementację, rolę mikrobioty jelitowej oraz przepisy na dania mogące wspomagać chorych.
Publikacja dedykowana jest dietetykom, lekarzom zajmującym się osobami z CFS, a także samym pacjentom i ich bliskim.