Autorki książki prezentują nowe, unikatowe spojrzenie na zdrowe życie, poparte najnowszymi odkryciami medycyny. Od dawna wiadomo, że życie w nieustannym pośpiechu sprawia, że nie zwracamy uwagi na to, co zjadamy, czego efektem są dodatkowe kilogramy na naszej wadze. Jednak mało kto wie, że tak naprawdę cichym zabójcą naszego zdrowia są przewlekłe stany zapalne organizmu, wywołujące objawy, takie jak: ospałość, migreny, bóle mięśni, ciągłe zmęczenie czy depresję. Autorka – doświadczona dietetyczka – radzi, jak ustrzec się przed nimi przez zdrowy tryb życia oraz specjalną dietę antyzapalną. W bogato ilustrowanym poradniku znajdziesz wskazówki, jakie produkty spożywać, a jakich unikać. Gotowe menu rozpisane na 4 tygodnie, pozwoli zdrowo schudnąć, odzyskać zdrowie i witalność. Autorka zachęca do zmiany nie tylko nawyków żywieniowych, ale również do pozytywnego przeżywania każdego dnia. Przepisy potraw, przekąsek i deserów, napisane przez mistrzynię sztuki kulinarnej, są wolne od alergenów: glutenu, produktów mlecznych oraz soi. Autorka przepisów przekonuje, że gotowanie może być świetną zabawą i relaksem, a codzienny trening czyni mistrza. Podpowiada też, jak zaoszczędzić czas w kuchni, aby gotowanie nie stało się udręką.