Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Autorzy omawiają sposoby leczenia cukrzycy, podkreślając znaczenie leczenia dietetycznego.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej – a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciw zalecanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej – a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciw zalecanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.