W 240-stronicowym wydawnictwie znalazły się szczegółowe opisy oraz zdjęcia wszystkich prezentowanych na ekspozycji obiektów - blisko 900 sztuk podzielonych na 451 pozycji katalogowych. Ponadto katalog zawiera obszerny wstęp dyrektora słupskiego muzeum Marzenny Mazur, trzy teksty będące wprowadzeniem do złożonej tematyki kultury stołu oraz akcesoriów towarzyszących spożywaniu posiłków (Z historii sztućców, Kilka słów o serwowaniu posiłków, Kolekcja sztućców). Uzupełnieniem całości są indeks państw, regionów i miast oraz indeks wytwórni. Zarówno na wystawie, jak i w katalogu, sztućce zaprezentowane zostały w układzie, który podkreśla przeznaczenie obiektów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek zapoznać się można min. ze szczypcami do raków i homarów, chwytakami do kości, zestawami do tranżerowania mięs i ryb, łopatkami do lodów, wyciskarkami do cytrusów, akcesoriami do herbat i suszy ziołowych, czerpakami do śmietanki i młotkami do lodu.