Profesor zwyczajny dr hab. Jan Kumider jest specjalistą w dziedzinie technologii i chemii żywności w zakresie kształtowania jakości żywności. Absolwent Wydziału Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Stopnie naukowe doktora i doktora habilitowanego nauk chemicznych uzyskał na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W latach 1992 - 2000 byt kierownikiem Katedry Towaroznawstwa Artykułów Spożywczych Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Przez wiele lat kierował zakładem przemysłowym, przekształcając go w Ośrodek Badawczo-Rozwojowy, gdzie samodzielnie i zespołowo opracował 12 patentów i 25 różnych udoskonaleń technicz-no-technologicznych, wdrożonych do przemysłu w kraju i za granicą. W swoim dorobku ma ponad 120 publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych. Przez 30 lat współpracował z przemysłem spożywczym, będąc w tym czasie ekspertem FAO. Pełnił różne funkcje w stowarzyszeniach naukowo-technicznych. Doktor inż. Jerzy Zielnica jest absolwentem Politechniki Poznańskiej. Od roku 1996 jest adiunktem na Wydziale Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu w Katedrze Towaroznawstwa Artykułów Spożywczych. W swojej pracy zawodowej zajmuje się między innymi problematyką związaną z odpadami powstającymi w przemyśle spożywczym. W zakresie jego zainteresowań znajdują się także problemy zanieczyszczeń powstałych w procesach technologicznych i ich wpływ na jakość produktów finalnych. W publikacjach prezentuje kierunki wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego oraz techniki w ich składowaniu, co w sposób znaczący obniża ich negatywny wpływ na środowisko naturalne człowieka.