Anatomia zwierząt to jedna z podstawowych dyscyplin wykładanych na początkowych latach studiów weterynaryjnych, a także (w ograniczonym zarysie) na innych przyrodniczych kierunkach pokrewnych. Opanowanie wiedzy obejmującej tę dyscyplinę jest konieczne zarówno do kontynuowania dalszego kształcenia m. in. w zakresie diagnostyki, dyscyplin zabiegowych, higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, weterynarii sądowej, jak i podczas wykonywania pracy zawodowej. Anatomia zwierząt uchodziła zawsze za przedmiot stosunkowo trudny do opanowania. Trudności te pogłębiły się szczególnie w ostatnich latach, gdy w następstwie kolejnych reform programów dydaktycznych zmniejszono liczbę godzin przeznaczonych na jej realizację. Między innymi z tego powodu opanowanie wiedzy anatomicznej wymaga obecnie bardzo dużego wysiłku i nakładów pracy własnej studiujących. Do tego z kolei są niezbędne odpowiednie źródła pisane. Podręcznik ten wyróżnia się spośród dostępnych w języku polskim wieloma pozytywnymi cechami. Wśród nich na szczególne podkreślenie zasługuje bardzo liczny (1040 rycin), właściwie dobrany i szczegółowo oznaczony materiał ilustracyjny. W sposób oryginalny został również pomyślany układ treści podręcznika. W jego pierwszej części zawarte są informacje ogólne dotyczące budowy różnych struktur organizmu zwierzęcego, natomiast w częsci drugiej zamieszczono opisy bardziej szczegółowe, z uwzględnieniem różnic gatunkowych. W obu z nich zostały także przedstawione liczne zagadnienia z obszaru anatomii mikroskopowej, rozwojowej, topograficznej i, co niezwykle ważne, także z anatomii klinicznej. Ułatwia to znakomicie właściwe zrozumienie budowy oraz ocenę przydatności tych struktur w nauce i praktyce weterynaryjnej.