Historyk, specjalista w dziedzinie historii gospodarczej i społecznej w epoce nowożytnej, Maurice Aymard jest dyrektorem studiów w Szkole Zaawansowanych Studiów Nauk Społecznych (EHESS), byłym administratorem Maison des sciences de l'homme oraz byłym dyrektorem ds. nowoczesnych i sekcja historii współczesnej Szkoły Francuskiej w Rzymie (1972-76).
Jest autorem licznych publikacji na temat świata śródziemnomorskiego, a zwłaszcza Włoch. Współredagował historię Sycylii po zjednoczeniu Włoch i dwie historie Europy, jeden w pięciu tomach autorstwa Einaudiego ( Storia d'Europa ), a drugi w języku francuskim, wraz z Hélène Ahrweiler, w Herman ( The Europeans ).
Poświęcił się także historii jedzenia (Claude Grignon, Françoise Sabban i Maurice Aymard, Le Temps de Manger ) oraz historii przyjaźni. Ponadto jest członkiem zagranicznym Rosyjskiej Akademii Nauk i Komitetu Naukowego Polskiego Towarzystwa Historyczno-Literackiego w Paryżu.
Jest autorem licznych publikacji na temat świata śródziemnomorskiego, a zwłaszcza Włoch. Współredagował historię Sycylii po zjednoczeniu Włoch i dwie historie Europy, jeden w pięciu tomach autorstwa Einaudiego ( Storia d'Europa ), a drugi w języku francuskim, wraz z Hélène Ahrweiler, w Herman ( The Europeans ).
Poświęcił się także historii jedzenia (Claude Grignon, Françoise Sabban i Maurice Aymard, Le Temps de Manger ) oraz historii przyjaźni. Ponadto jest członkiem zagranicznym Rosyjskiej Akademii Nauk i Komitetu Naukowego Polskiego Towarzystwa Historyczno-Literackiego w Paryżu.