Georgeanne Brennan – dziennikarka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kucharskich. Urodziła się i wychowała w południowej Kalifornii, ukończyła wydział historii na uniwersytecie w San Diego. W 1970 roku wraz z mężem i córką przeprowadziła się do południowej Francji, by w tradycyjny sposób wytwarzać kozie sery, hodować świnie i poznawać tamtejszą kuchnię. Po powrocie do Stanów wraz z Charlotte Glenn założyła firmę Le Marché Seeds, zajmującą się dystrybucją nasion. Wkrótce napisała The New American Vegetable Cookbook (1984, współautorzy Isaac Cronin i Charlotte Glenn), pierwszą z długiej serii autorskich książek kulinarnych, a w 2007 roku Świnię w Prowansji, opowieść o francuskich smakach i przyjemnościach życia. Jej artykuły regularnie pojawiają się w dziale kulinarnym "The San Francisco Chronicle" oraz w "Fine Cooking", "Bon Appétit" i "Cooking Pleasures". Obecnie pracuje nad książką o dorastaniu w Kalifornii w magicznych lat czterdziestych i pięćdziesiątych. Działa również w ruchu Slow Food oraz prowadzi warsztaty kulinarne w Prowansji i Stanach Zjednoczonych.