"Od razu zwrócicie na nią uwagę. I nie będziecie mogli oderwać od niej wzroku. Kim jest kobieta na nabrzeżu w porcie w Jemulpo, ubrana w błękitną suknię i trzymająca w ręce kapelusz ozdobiony wzorami...
Smak języka to niepokojąca opowieść miłosna. Historia kobiety ogarniętej pasją gotowania i do szaleństwa zakochanej w narzeczonym. Chong Chi-won marzy o pięknym życiu, które będzie dzieliła w przyszło...
East Asian Theatres: Traditions – Inspirations – European / Polish Contexts conference was organized on October 20–22, 2015, by the Polish Institute of Art Studies at the Manggha Museum of Japanese Ar...
„Gdy dojrzewa gryka” – zbiór opowiadań oraz tytuł jednego z nich – jest książką przedstawiającą polskiemu czytelnikowi po raz pierwszy prozaika Yi Hyosoka (1885–1930), który często określany jest mia...
Yi Sang (1910-1937) – autor nieznany polskiemu czytelnikowi – jako pierwszy w historii literatury koreańskiej sięgnął po nowatorską technikę strumienia świadomości i podjął próbę wglądu w psychikę j...
Książka poświęcona koreańskiej sztuce teatralnej w pierwszych dekadach XX w., będącej odpowiedzią na oczekiwania nowej epoki i reakcją na przemiany historyczne, polityczne, społeczne i kulturowe, jaki...