Dietetyk kliniczny i dziecięcy. Doktorantka i pracownik naukowy w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Certyfikowany dietetyk low-FODMAP (kursy Uniwersytetu Monasha i Michigan). Członkini Komitetu Allied Health Professionals Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), a także członkini Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, European Academy of Allergy and Clinical Immunology oraz Cochrane. Pasjonatka Evidence-Based Medicine i przeglądów systematycznych. Pani Agata Stróżyk jest autorką publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych oraz licznych artykułów lifestylowych. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie oraz podyplomowy kurs żywienia w pediatrii. Jej główne zainteresowania dietetyczne to: żywienie dzieci, dieta w zaburzeniach czynnościowych u dzieci i dorosłych (np. zespole jelita drażliwego) oraz alergie i nietolerancje pokarmowe. Obecnie prowadzi badanie kliniczne dotyczące skuteczności diety low-FODMAP w leczeniu zaburzeń czynnościowych z bólem brzucha u dzieci.